Fogászat

A fogazat az emésztőszervrendszer első, és talán az egyik legfontosabb része. Itt kezdődik többek között a felvett táplálék aprítása és az enzimatikus emésztés is, így megbetegedésének számos súlyos szövődménye lehet.
A fogproblémák és azok következményeinek terápiájában is nagy jelentősége van a megelőzésnek, a megfelelő szájhigiénia és táplálkozási szokások ismeretének, az időben diagnosztizált megbetegedések kezeléséhez a rendszeres fogászati kontrollvizsgálatoknak.

Az alábbiakban megpróbáljuk képekben röviden bemutatni a legfontosabb fogászati megbetegedéseket, és azoknak kezelését.
 

Ultrahangos fogkő-eltávolítás (depuratio)
Az alábbi képeken egy kutya ultrahangos fogkő-eltávolítása látható.
Az első, a második és harmadik fotón jól megfigyelhető a fogakat vastag rétegben borító lepedék, fogkő,  valamint a következményesen kialakult fogínysorvadás (paradontosis) és fogínygyulladás (gingivitis). A negyedik kép a beavatkozást mutatja, az ötödiken pedig a teljesen megtisztított fogsor látható.
 
Perzisztáló tejfogak
Fogváltáskor a tejfogaknak ki kell esniük. Ritkán, valamint egyes fajtáknál gyakrabban (pl. yorkshire terrier, bolognese, máltai selyemkutya, havagnese) ez elmarad, vagy nem történik meg teljesen. Ebben az esetben a bennmaradt fog(ak)at ki kell húzni (extractio dentis).
Az első képen a perzisztáló tejfog, a második és harmadik fotón a beavatkozás, a negyediken pedig az végeredmény látható.
 
Foghúzás (extractio dentis)
Foghúzásra (extractio dentis) akkor van szükség, ha a szájüregi probléma során az érintett fog a megbetegedés oka, és egyéb beavatkozással (konzervatív vagy sebészi) sem menthető meg.
A következő képek a foghúzást mutatják be.
 
Fogínyplasztika
Súlyosabb száj- és fogbetegségeknél, valamint hosszúgyökerű fog(ak) eltávolításakor az oronasalis fistula kialakulásának veszélye esetén végezzük ezt a műtétet.
A következő fotók a fogínyplasztikát mutatják be.